16,5 Jaar

Ben jij 16,5 jaar dan mag jij meedoen aan 2toDrive. Deelnemers aan 2toDrive kunnen op 16,5-jarige leeftijd een proefexamen afleggen en rijlessen nemen en op 17-jarige leeftijd een praktijkexamen afleggen.

De begeleiderspas kan het beste een paar weken voor het praktijkexamen worden aangevraagd door de kandidaat. Het duurt 10 werkdagen om deze af te geven. Zolang deze pas nog niet is afgegeven, zal de gemeente geen rijbewijs verstrekken aan de jonge bestuurder.
De jonge bestuurders mogen tot hun 18e verjaardag alleen in Nederland auto rijden onder begeleiding van een begeleider die vermeld staat op de begeleiderspas. Begeleiders kunnen ook achterin in de auto plaats nemen tijdens begeleiden.

Meld je HIER aan als begeleider.

Vraag HIER je begeleiderspas aan.

Begeleider.
Jongeren zijn zelf verantwoordelijk niet te rijden met een begeleider die onder invloed is van alcohol of drugs. Doen zij dat wel, volgt dezelfde straf als wanneer er zonder begeleider wordt gereden. Namelijk een boete en het rijbewijs van de jong bestuurder wordt ingevorderd door de politie en ongeldig verklaard door het CBR en er moet na de 18e verjaardag opnieuw theorie- en praktijkexamen gedaan worden.

Eisen van een begeleider zijn:
– minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs (rijbewijs B);
– minimaal 27 jaar oud zijn;
– in het verleden geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
– in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
– in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad;
– niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
– een geldig rijbewijs kunnen tonen.
– De RDW checkt jouw begeleider.